fbpx

Карти Зообука в практиката на слухово-речевия терапевт

Приятели на Зообука, искаме да ви представим Таня Иванова, която работи като рехабилитатор на слуха и говора в Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование – София-град.

По-долу ще прочетете нашия разговор с нея, в който тя споделя какви са ползите от работата с карти Зообука и как те се вписват в нейната професия и практиката й с децата.

1. Здравей, Таня 🙂  Представи ни се накратко.

Аз съм Таня. Майка на момче. Съпруга. Кака (имам по-малък брат) и леля (от почти три години). Обичам да пътувам, да слушам музика, семейството ни. 

Работя като рехабилитатор на слуха и говора в Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование – София-град.

2. Разкажи ни за твоята професия и практика.

По образование и професия съм слухово-речеви терапевт. Често ме питат дали е същото като логопед. Има общо, но слухово-речевите терапевти работят основно с лица с нарушен слух, подпомагайки тяхното слухово и говорно развитие.

Работя с деца и ученици от 2008 година. Моята професия е моята страст.
Първите деца, с които започнах, са вече успешни студенти. И до сега поддържаме връзка.
Обожавам усещането, когато преподавам, когато видя гордостта и щастието в очите на децата при успеха им, когато чуят, разберат, говорят.

Тези моменти ме зареждат, вдъхновяват и докосват.

3. Какво те впечатли в картите на Зообука?

Първото, което ме заинтригува в картите, беше начина по който изглеждат – супер оригинални (децата се впечатляват на част от животните – йорки, цаца, юрдечка). Харесах шрифта им, големината – не твърде големи за детските ръчички, но и удобни за големите. Приятни на допир.
Намирам за полезно и изписването на главната и малка буква на гърба на картите.

4. Разкажи ни повече как използваш картите в обучителния процес.

Използвам картите при отработване на буквите; при онагледяване на връзката между звук и буква (чието разграничаване е трудно за децата); при слухова работа или постановка на даден звук; при диктовка на букви, срички, думи; при ограмотяването; за научаване на азбуката.

Това, че са и с картинки разширява тяхната употреба – понякога описваме животното от картата и го свързваме с други подобни, със среда на живот, с категории животни, с вид; друг път използваме животното, за да определим позицията на звуковете или буквите в думата, да направим звуко-буквен анализ, да разделим на срички, да кажем думата буква по буква или да я напишем. Ползвам ги и в игри за памет.

5. Как реагират децата и какви са резултатите?

Децата обожават картите – често разменяме ролите си в терапията и те ме изпитват, използвайки картите в различни игри. Когато е интересно и различно децата учат с лекота, чрез игра и с желание.

 

6. Какво стимулират и развиват у децата карти Зообука по твое наблюдение?

Картите са подходящи за обогатяване лексиката на децата, обогатяване на речника, боравене с понятия и категории думи. Подпомагт и развитието на паметта и вниманието (запомняйки думите и коя буква за коя дума е), подходящи са и за развитие на графомоторните умения.

7. Дай ни няколко примера или идеи за игри от твоята практика.

Игрите са любимата ми част:

Игра за слушане – поставям няколко карти пред детето. Заставам зад него. Казвам думата от картата или звука на съответната буква. Искам от детето да повтори, да посочи и даде правилната карта.

Коя е буквата? – нареждам картите пред детето. Заставам зад него. Изписвам буква на гърба му. То я назовава и дава съответната карта. Като изисквям да ми каже 3 думи с буквата. Играла съм и вариант, в който изписвам буквата във въздуха, вместо на гърба.

Игра за съотнасяне на звук към буква – казвам на детето звук. То го повтаря и дава картата с буквата на съответния звук. Вариант на играта е да посоча карта, а детето да каже звука, отговарящ на буквата.

Коя е липсващата буква? – изписвам дума, като пропускам буква. Целта е детето да намери и постави картата с липсващата буква в думата.

Диктовки на думи и определяне на тяхната дължина (къси, дълги), колко са сричките им; определяне частите на речта на казаните думи – дали са предмет/съществително име.

Когато е интересно и различно децата учат с лекота, чрез игра и с желание.

Интервю с Таня Иванова – рехабилитатор на слуха и говора в Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование.

Зообука ти благодари безкрайно за подкрепата, съдействието и отделеното време 🙂 

Loading...
-15% образователни карти с българската азбука

Original price was: 82.00лв..Current price is: 69.70лв..


Безплатна доставка до офис за поръчки над 25лв.
X