fbpx
карти с Българсакта азбука в специално училище за деца

Карти Зообука в Специално училище за деца с увреден слух

Приятели на Зообука, искаме да ви представим Мария Ненова, която работи като учител по руски и български език в Специално училище за деца с увреден слух „Професор д-р Стоян Белинов“, град Пловдив 

По-долу ще прочетете нашия разговор с нея, в който тя споделя какви са ползите от работата с карти Зообука и как те се вписват в нейната професия и практиката й с децата.

Здравей, Мария!  Представи ни се накратко.

Аз съм Мария. Съпруга, майка и от малко повече от година баба на прещрасна малка принцеса. Обичам да пътувам, да чета книги, да общувам с приятелите си, да играя с внучката си, да преподавам на учениците си и да се уча от тях. 

Ряботя като учител по руски и български език в Специално училище за деца с увреден слух „Професор д-р Стоян Белинов“, град Пловдив

образователни карти с българската азбука

2. Разкажи ни за твоята професия и практика.

По образование съм филолог, преподавам в училище български език и руски език.
Работя с деца и ученици вече 19 години. Обичам професията си. Процесът на учене за мен е двустранен – аз уча децата, те учат мен. Учат ме на искреност, откритост, учат ме да съм такава, каквата съм. Децата безпогрешно разпознават фалша и не го приемат. Когато си искрен и открит с тях, отговорят със същото и всичко се получава с лекота.

Първите деца, с които започнах, са вече успешни млади хора със семейства и свои деца. И до сега поддържаме връзка. Много е приятно, кагато се видим след години и те ми казват – „Госпожо, благодарение на руския език, докато бях в чежбина си намерих по-добра работа.“

3. Какво те впечатли в картите на Зообука?

Картите провокират въображението. Карат те по друг начин да погледнеш на буквите, на азбуката.

Благодаря Ви, че подарихте картите за училището. Децата в училище също се впечатляват много от картите, от начина, по който изглеждат, от приятното усещане, когато картите са в ръцете ти, от названията на някои живонти, които не са чували – юрдечка, цаца и др. 

Шрифтът, цветовете, големината на картите – лесно се борави с тях и от малките ръчичики и от големите, при ограмотяването в начален етап е много полезно и изписването на главната и малка буква на гърба на картите.

карти с българската азбука

4. Разкажи ни повече как използваш картите в обучителния процес.

Използвам картите при отработване на буквите; при онагледяване на връзката между звук и буква ( за някои от децата е трудно разграничаванто им); при слухова работа или постановка на даден звук; при диктовка на букви, срички, думи; при ограмотяването; за научаване на азбуката, за сравняване между руската и българската азбука.

Това, че са с картинка на животни, дава нови възмажности. Повечето деца със специални образователни потребности (СОП) обичат живостните и вида на картите ги стимулира – сравняваме названията на животните на български и руски – кои са същите, кои си приличат, кои са различни.

Понякога описваме животното от картата и го свързваме с други подобни, къде живеят, групираме ги по вид.

Понякога използваме животното, за да определим позицията на звуковете или буквите в думата, да направим звуков анализ, да разделим на срички, да кажем думата буква по буква или да я напишем. Ползвам ги и в игри за памет.

образователни карти с българската азбука
карти с българсакта азбука - рехабилитация на слуха

5. Как реагират децата и какви са резултатите?

Децата много обичат картите, постоянно питат кога ще работим с тях. Самите те предлагат нови варианти и игри с картите. Много обичат да влизат в ролята на учителя – да питат мен или другите деца задачите и игрите, които вече са научили.

Когато в думата някоя бува се повтаря, децата я рисуват.

образователни карти с българската азбука

6. Какво стимулират и развиват у децата карти Зообука по твое наблюдение?

На първо място те са ключът камо доброто настроение и концентрация на вниманието – децата оживяват и очакват зантятията с картите. Друг важен момен е свързан стова, че стимулират въображението и образното мислене, които са основата наученото да остава дълго време в паметта. Картите са подходящи за научаване на нови думи, обогатяване на речника на децата. Подпомагат и развитието на паметта и вниманието (децата запомнят думите и коя буква за коя дума е), подходящи са и за развитие на графомоторните умения.Често правим състезания по краснопис и бързо писане – кой ще изпише думите пръв и най-красиво и безгрешно.

7. Дай ни няколко примера или идеи за игри от твоята практика.

Игрите са любимата ми част:

Игра за съотнасяне на звук към буква на български и руски език– казвам на детето звук на балгарски или пък на руски. То го повтаря и на двата езика, дава картата с буквата на съответния звук. Вариант на играта е да посоча карта, а детето да каже звука, отговарящ на буквата на руски и български.

Коя е липсващата буква? – изписвам дума, като пропускам буква. Целта е детето да намери и постави картата с липсващата буква в думата. Играем и на български и на руски език. Така по-лесно научават новите думи на руски език.

Диктовки на думи и определяне колко са сричките им; определяне частите на речта на казаните думи – дали са предмет/съществително име.

Хубавото настроение, въображението и креативността правят знанията трайни с лекота ☺

Интервю с Мария Ненова –учител по руски и български език в Специално училище за деца с увреден слух
Професор д-р Стоян Белинов“, град Пловдив

Зообука ти благодари безкрайно за подкрепата, съдействието и отделеното време 🙂 

Loading...
-15% образователни карти с българската азбука

Original price was: 82.00лв..Current price is: 69.70лв..


Безплатна доставка до офис за поръчки над 25лв.
X