fbpx
Карти с българската азбука

Зообука – още един разказ

Крис Костова – автор на единствения български шрифт за дислексия – Adys, разказва за Зообука. 🙂 

Ние се гордеем, че се запознахме с Кристина Костова покрай работния процес и създаването на нашите карти и сме й искрено благодарни за подкрепата, споделянето и вдъхновението, с които тя допринесе за нашия проект!

Зообука – Още един разказ! Зообука не са просто карти с букви. Зообука е проект!

Със Зообука се запознах още в периода на създаване на илюстрациите. Малкият семеен екип, който стои зад проекта, имаше страхотна идея да покаже целия процес, като споделя снимков материал в страницата на Зообука. Така постепенно ставахме съпричастни към всяка стъпка в създаването и търпението растеше неусетно.

Карти с българската азбука
Карти с българската азбука
Карти с българската азбука
Картите са меки и еластични и имат страхотно матово покритие. А минималистичното оформление помага да се насочи вниманието върху важното.
Карти с българската азбука

Зообука карти представлява 30 двустранни карти с буквите от българската азбука.

На първо място впечатляват с минималистичен дизайн. Предната страна на бял фон е представена буквата чрез асоциативна илюстрация на животинче и кратък надпис “В е за Врабче”. На задната страна на черен фон са само главно “В” и редовно (малко) “в”.

Картите са меки и еластични и имат страхотно матово покритие. И сега ще ви разкажа защо всичко това е толкова специално.

Минималистичното оформление помага да се насочи вниманието върху важното.

Често детските материали могат да бъдат претоварени с визуална информация, която стимулира прекалено силно детското внимание. Прекрасната асоциативната илюстрация заедно със звуковата информация помагат на детето да събере представа за тези твърде абстрактни знаци, които за нас са букви. А задната страна на картата запознава детето с факта, че тези знаци има разновидности. Нещо, с което по-късно ще се наложи рязко да се сблъскат. 

Карти с българската азбука
Карти с българската азбука

За дете, което носи в себе си дислексия, вероятно ще бъде по-лесно да изгради представата си, че буквата “К” е крокодил със зелена люспеста кожа, а буквата “Ж” е висок жираф с мека козина – така се изгражда цялостно вътрешно впечатление, което да включва опознавателни белези от различни сетива. И от малко то да събира своята “база данни”, че звука “е” има два основни варианта, в които може да ги срещне – “Е” и “е”.

Това може да ви се струва като нищо ново, но за един дислексик е трудно да различи някои от толкова еднаквите буквички, показани в море буквички, като този абзац.

По тази причина, когато видях визията на картите, веднага изпратих предложението си на авторите да използват шрифт Adys, или поне шрифт с българска кирилица. (И повече няма да се впускам в разяснения, тъй като ще твърде дълго.)

И като завършваш детайл е стабилната кутия с магнитно затваряне, за да могат децата сами да си прибират картите. Така ще се развие още едно умение – подреждане и грижа за вещите и пространството. Ето така ученето може да е наистина забавно!

На сайта на Зообука има и страхотни плакати с цялата цветна азбука и книжки за оцветяване.

Но както казах, Зообука е Проект. На сайта може да намерите безплатни материали за изтегляне за допълнителна стимулираща игра с картите, за рязане и лепене за развиване на фината моторика, още ресурси, за които ще разказвам по-късно и дигитална книжка за свободно изтегляне с невероятни предложения за учене чрез игра от @offlinekids.bg и @kristina_orsova

Автор: Крис Костова
Графичен дизайнер

Loading...
-15% образователни карти с българската азбука

69.70лв.

15.00лв.
образователни карти с българската азбука

42.00лв.


Сайта временно няма да изпълнява поръчки. Извиняваме се за неудобството!
X