fbpx

Как да подхраним любовта на детето към четенето в предучилищна възраст?

Уменията за ранно ограмотяване са основата за учене и успех през целия живот.

Всички ние като родители имаме уникалната възможност да подхраним любовта на децата си в предучилищна възраст към четенето и езика. Обучението на деца в предучилищна възраст да четат може да изглежда като трудна задача, но с правилния подход и най-добри практики, това може да се превърне в радостно и възнаграждаващо изживяване за всички. В тази публикация в блога ще споделя някои ефективни стратегии и техники от моя личен опит, с които успешно да насърчите и насочите вашето мъниче по пътя към това да стане уверен читател.

Създайте богата на грамотност среда

Обградете детето си в предучилищна възраст с книги, думи и материали за четене. Това може да стане като създадете уютен кът за четене с различни книги, плакати и материали подходящи за възрастта. За целта може да разгледайте плаката на Зообука с Азбуката, който се вписва чудесно в интериора на детската стая. Добавянето на “етикети” в къщата е също интересен метод с положителенефект. Лесно се прилага като се напишат кратки думи, например върху картон и се поставят върху мебели или кухненски предмети, където детето ви ще ги вижда през целия ден. Много е важно да покажете ентусиазъм за четене и да оставите детето си да стане свидетел на вашите собствени навици за четене. 

Четете на глас редовно

Четенето на глас е мощен инструмент за развиване на езиковите и грамотни умения на детето. Изберете увлекателната и подходяща за тази възраст поредица  книжки  Смешни изречения с причудливи илюстрации, за да привлечете вниманието им. Бъдете изразителни и използвайте различни гласове за героите, за да оживеете историите. Четенето заедно не само насърчава свързването, но и въвежда нов речник и подобрява разбирането при слушане. 

Дейности за фонематично осъзнаване

Фонематичното осъзнаване е способността да чувате и манипулирате отделни звуци в изговорените думи. Ангажирайте детето си в предучилищна възраст в забавни дейности като игри за рими, идентифициране на начални звуци и смесване на звуци, за да образува прости думи. Тук може да включите карти Речезвук, разработени от Таня Иванова. Тези дейности полагат основата за разбиране на връзката между звуци и букви, което е изключително важно умение за четене. Също така, в образователните материали на Зообука използваме шрифт Adys подходящ за деца с дислексия, който спомага за по-лесното разпознаване на буквите дори когато детето ви има затруднения. 

Разпознаване на букви и видими думи

Запознайте детето си с буквите отрано чрез играчки с азбука, пъзели и книги. Научете ги да разпознават главни и малки букви. С помощта на Картите на Зообука това ще стане лесно и неусетно. Освен това може да напишете и прочитате думи, които редовно използвате в ежедневието си. Повторението и визуалните помощни средства като флаш карти  могат да помогнат на децата в предучилищна възраст да запомнят тези основни думи.

Обучение, базирано на игра

Децата в предучилищна възраст учат най-добре чрез игра, така че включете четенето и ограмотяването във времето си за игра. Използвайте разказване на истории, за да съживите техните играчки и плюшени животни. Насърчавайте ги да „четат“ на своите играчки или да се преструват на герои от любимите си книги. Като направите четенето част от тяхната игра, вие създавате положителна асоциация с книгите и ученето. Разгледайе нашата Дигитална книжка с идеи за образоватлни игри създадена с участието на @КристинаОрсова и @offline_kids

Създайте рутинни процедури за четене

Последователността е ключова при обучението на деца в предучилищна възраст да четат. Отделете определено време всеки ден за съвместно четене. Тази рутина помага на децата да предвидят и очакват времето си за четене. Независимо дали е преди лягане или след обяд, превърнете четенето в ценен ежедневен ритуал.

Дом, който цени и празнува грамотността, естествено ще вдъхнови вашето дете в предучилищна възраст да се занимава с книгите.

Да научите деца в предучилищна възраст да четат е пътуване, изпълнено с вълнение и чудо.

Чрез създаване на благоприятна среда, четене на глас, ангажиране в дейности за фонематично осъзнаване и въвеждане на зрителни думи, вие полагате силна основа за способностите за четене на вашето дете. Не забравяйте, че най-важният аспект от обучението на деца в предучилищна възраст да четат е търпението и насърчаването.

Празнувайте напредъка им и ги оставете да изследват магическия свят на книгите със свое собствено темпо. С тези най-добри практики вие ще дадете възможност на вашето мъниче да се впусне в едно доживотно приключение на четене и учене.

Автор: Зообука

Зареждане...


Сайта временно няма да изпълнява поръчки. Извиняваме се за неудобството!
X